Kodeńskie produkty regionalne i tradycyjne

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
22 kwietnia 2016

   Przed kilkoma dniami odbyło się w Kodniu spotkanie poświęcone Produktom regionalnym i tradycyjnym. O tym jak są klasyfikowane, jak otrzymać tytuł produktu regionalnego lub tradycyjnego mieszkańcom naszej gminy mówiła p. Bożenna Warda z Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Końskowoli Zespól w Grabanowie.

Prowadząca przedstawiła także informacje o tym jakie środki, kto i na jakie przedsięwzięcia może otrzymać z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 na produkcję, promocję i sprzedaż produktów regionalnych i tradycyjnych.

Przypomnijmy, że w naszej gminie produkowanych jest wiele tego typu produktów, że wspomnę tylko:

Kodeński chleb razowy,

Kwas chlebowy sapieżyński kodeński,

Nektar św. Eugeniusza – miód ziołowy,

Ser zabłocki,

Szynka z dzika wędzona lub pieczona.

Ilość zarejestrowanych przez naszych mieszkańców produktów regionalnych i tradycyjnych stawia naszą gminę wśród najlepszych na Lubelszczyźnie.

Andrzej Krywicki

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2016-04-22
Data publikacji:2016-04-22
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Milena Łukasiak
Liczba odwiedzin:3883