Kodeńskie produkty regionalne i tradycyjne
Przed kilkoma dniami odbyło się w Kodniu spotkanie poświęcone Produktom regionalnym i tradycyjnym. O tym jak są klasyfikowane, jak otrzymać tytuł produktu regionalnego lub tradycyjnego mieszkańcom naszej gminy mówiła p. Bożenna Warda z Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Końskowoli Zespól w Grabanowie.
Prowadząca przedstawiła także informacje o tym jakie środki, kto i na jakie przedsięwzięcia może otrzymać z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 na produkcję, promocję i sprzedaż produktów regionalnych i tradycyjnych.
Przypomnijmy, że w naszej gminie produkowanych jest wiele tego typu produktów, że wspomnę tylko:
Kodeński chleb razowy,
Kwas chlebowy sapieżyński kodeński,
Nektar św. Eugeniusza – miód ziołowy,
Ser zabłocki,
Szynka z dzika wędzona lub pieczona.
Ilość zarejestrowanych przez naszych mieszkańców produktów regionalnych i tradycyjnych stawia naszą gminę wśród najlepszych na Lubelszczyźnie.
Andrzej Krywicki
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2016-04-22 |
Data publikacji: | 2016-04-22 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Milena Łukasiak |
Liczba odwiedzin: | 3883 |